+36 20 809 8183, +36 30 515 8652 info@sinergia.hu

A tökéletesen illeszkedő tánccipő fontossága megkérdőjelezhetetlen. Egy pár jó tánccipő nem csak abban segít, hogy felhőtlenül élvezhesd a táncot, de lecsökkenti a sérülések esélyét is. Amennyiben Latin vagy Standard tánccipő vásárlás előtt állsz, javasoljuk, olvasd végig ezt a bejegyzést, amelyben tanácsot adunk, hogy mire kell figyelni a választás előtt. A Célunk segíteni a táncosokat abban, hogy vásárlás előtt már tudják, mit kérdezzenek az eladótól, mire figyeljenek, és hogyan válasszák ki a számukra tökéletes lábbelit.

A Férfi tánccipők

Bár a versenytáncban nincs megszabva milyen színű legyen, azonban a férfi tánccipők többnyire fekete színűek. A Standard és Latin-amerikai cipők kiképzésükben és formájukban is eltérnek egymástól. A Standard táncokhoz általában alacsonyabb 2,5-3,5 cm-es, míg a Latin-amerikai táncokhoz magasabb, 4,5 – 5,5 cm-es latin cipőket viselnek a táncosok. Mint már említettük, a tánccipőnek tökéletesnek kell lennie minden szempontból, így egy tánccipő vásárlásánál vegyük figyelembe a cipő:

  1. anyagát (bőr, lakk, szövet, műbőr, egyéb)
  2. típusát (csepptalpú, teljes talpú)
  3. felhasználási módját (standard, latin, salsa, egyéb)
  4. felhasználás gyakoriságát (milyen gyakran használod)
  5. minőségét (gyártó)

A vásárlás előtt még érdemes ellenőrizned a cipő súlyát. Ha belegondolsz, hogy mennyi lépést fogsz benne megtenni, hány órát táncolsz végig, lehet kétszer is átgondolod, még azt a kis súlykülönbséget is, ami két cipő között van. A lakkcipők általában könnyebbek a többi anyagnál, a piacon viszont már megtalálhatóak teljes terjedelmükben szövethálós cipők is, amelyek nem csak jól szellőznek, de hihetetlen könnyűek is és meglepően jól tartanak. Amennyiben bőr cipőt választanál, vedd számításba, hogy akár egy teljes számot (méretet) is tud tágulni a használat során, így ajánlott fél számmal kisebbet vásárolnod, de legalább akkorát, amelyben a lábujjad egészen a cipő orráig ér.

Típus tekintetében mi a csepptalpú cipőket javasoljuk minden esetben. Bár mindenki hallotta már, hogy a kezdőknek inkább a teljes talpú cipőket ajánlják, azért hogy hozzászokjon a lábfejük a magasabb sarokhoz. Mi úgy gondoljuk, hogy a spiccelés mechanizmusát illetve a lábfej vezetését is sokkal egyszerűbb elsajátítani egy csepptalpú cipőben.

Kiválasztás előtt, nézd meg a tánccipő alakját és sarkát. Magas sarokkal keringőzni nem lesz egy leányálom! Minőség tekintetéből javasoljuk a lehető legjobb minőségű tánccipőket vásárold meg. Mint minden sportban, a táncsportban is vannak olyan költségek, amelyek felmerülnek és megkerülhetetlenek. Ha belegondolsz, a futást sem tudod elképzelni megfelelő futócipő nélkül. Ugyanígy a táncban is fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a táncos lábára.

A férfi tánccipők jóval kevésbé változatosak, mint női társaik. Inkább funkcionalitás terén különböznek.

Női tánccipők

A női Standard és Latin-amerikai tánccipők hasonlóan a férfiakéhoz a cipők igen különbözőek. A Standard tánccipő zárt orrú és a sarka többnyire 5 és 6 cm közötti. Színt tekintve a nőknél kevésbé a fekete mindinkább a testszínű tánccipők a népszerűek, mert optikailag hosszabb láb érzetét keltik.  A Standard tánccipők mind anyagban, színben, mintázatban eltérőek lehetnek. A férficipőkkel ellentétben itt csak a képzelet szab határt. A hölgyeknél is fontos, hogy kényelmes és minőségi legyen, azonban itt már az esztétikum is nagyon fontos, ezért a táncosok sokszor a táncruhájukhoz színben és mintázatban passzoló tánccipőket keresnek. A Latin-amerikai női tánccipők magassága igen változatos így 5cm-től akár 10cm-ig is terjedhet. Többnyire nyitottak, szandál jellegűek. A női tánccipőknél a sarok stílusában is vannak különbségek. Ezt azért is fontos figyelembe venned, mert nem mindegy hogy a parkett és a lábfej közötti nyomás a talpad melyik részén oszlik meg.

Amennyiben vásárlás előtt állsz, a női tánccipőknél ezeket vedd figyelembe:

1. anyaga (bőr, szatén)

2. használat módja (latin, standard, jazz, egyéb)

3. sarok kiképzése (kubai, stiletto, tölcsér)

4. használat gyakorisága (milyen gyakran használod)

5. minőségét (gyártó)

Sarok típusok:

A következőkben a leggyakoribb saroktípusokat és azok karakterisztikáját láthatod.

Kubai (Spanyol) sarok- Ez a sarok típus a legalacsonyabb és legvastagabb kialakítású. A testsúlyt a sarok nagyobb felületén osztja szét ezáltal stabilabb és biztosabb. Alacsonyabb a sérülés veszélye a bokának. Tökéletes választás lehet kezdő táncosoknak, és olyanoknak, akik nem érzik magukat biztosnak vékony sarkú cipőkben.

Kubai (Spanyol) sarok, forrás: https://www.internationaldanceshoes.com

Vékony (stiletto) sarok- A vékony sarkú vagy más néven Stiletto cipőket Christian Dior cipőtervezőjének Roger Vivier-nek köszönhetjük.  A több mint 60 éve divatos vékonysarkú cipők divatja beköltözött a táncos világba is. Sokaknak a nőies megjelenés elengedhetetlen kelléke a vékony sarkú magassarkú, amelyet a táncparketten sem szeretnének nélkülözni. A forgások és a lépések, egyszerűbbek a kisebb felületen való érintkezés miatt, de amennyire szexi tud lenni egy stiletto sarkú cipő annyival inkább igényel magasabb technikai tudást és kiváló egyensúlyérzéket. Talán nem meglepő, ha ezek után azt mondjuk, hogy nem a legjobb választás kezdő táncosoknak.

Stiletto sarok, forrás: https://www.supadance.com/

Tölcsér sarok- A tölcsér sarok az arany középút. Karakterben megegyezik a vékony sarokkal viszont azzal, hogy kiszélesedik a talaj illetve a sarok találkozásánál extra stabilitást is biztosít viselőjének. Kezdőknek és profiknak egyaránt ajánlott, hiszen nem csak esztétikus, de stabil is. A világon a leggyakrabban használt saroktípus.

Tölcsér sarok

A legfontosabb egy cipő kiválasztásánál – legyen az Latin-amerikai vagy Standard tánccipő- a kényelem, és a táncnak való megfelelés. Lehet bármilyen stílusos, amennyiben nem tudsz benne megfelelően mozogni, nem látja el jól a feladatát. Természetesen vásárlás előtt ellenőrizd a súlyát, hajlékonyságát, illesztések minőségét is.

Online vásárlás vs. Bolti vásárlás

Mint már említettük a tánccipőnél a legfontosabb az illeszkedés. Tehát nincs egyszerű dolgunk, ha online vásárlásról beszélünk, abban az esetben, ha nem tudod, mit szeretnél pontosan. Amennyiben mégis úgy döntesz, hogy online szeretnél cipőt rendelni, javasoljuk, hogy előtte próbálj fel párat, különböző stílusokból és méretekből majd ezt követően rendeld meg őket online. Megrendelés előtt mindig csekkold a csere lehetőséget és a pénzvisszafizetési garanciát, hogy biztos lehess abban, hogy kit tudod őket cserélni abban az esetben, ha nem lenne megfelelő.

Itt az idő táncolni!

Ha lábhoz kaptad a tökéletes új cipőid, itt az ideje letesztelni őket használat közben. A Sinergia Stúdióban sok szeretettel várjuk azokat is, akik az új cipőiket szeretnék felavatni a táncparketten.

Csekkold az oldalunkat és jelentkezz tanfolyamainkra. Táncra fel!

Share This