+36 20 809 8183, +36 30 515 8652 info@sinergia.hu

Sok-sok kutatást végeztek ebben a témában, amely kimutatta, hogy a személyes élmények mélyebben megmaradnak, mint a kézzel fogható ajándékok. Hoztunk néhány érvet, miért is jobb egy élmény ajándékba, mint az ajándékok.

Eljött az ideje hát, hogy átgondoljuk a saját elképzeléseinket arról, hogy mivel is lepjük meg az ifjú párt. Hagyjuk hát hátra a melegszendvicssütőket, étkészleteket… érdemes olyan ajándékot adni, amitől megjön a várt WOW hatás! Ha nekünk nem hiszel, olvasd át néhány érvünket, ami bizonyítja: ha már esküvő, akkor valami maradandót is adj ajándékba.

1. A jövőbeni élményeket jobban várjuk

Mi a legjobb egy ajándékban: Amikor megkapjuk? Amikor várunk rá? Véleményünk szerint az amikor átéljük. Milyen élményem származik belőle? Mit fogok majd mesélni a családnak, barátoknak? Igazából a várva várt élmény olyan, amely folyamatosan ad és ad és ad, már akkor is, amikor még át se éltük.

Példaként szeretnénk felhozni: Hajdú Tamás és Hajdú Gábor „Élmények és tárgyak fogyasztásának kapcsolata a szubjektív jólléttel” című tanulmányát. A tanulmány azt mutatja be, hogy a felkészülés az eljövendő tapasztalatok átélésére időt ad nekünk arra, hogy elképzeljük az összes olyan nevetést, vidámságot ami ránk vár. Már előre elképzeljük , a hegyeket, a zúgó folyót, a hullámokat, a párunkat, ahogy egymást támogatva, közös erővel küzdjük le az akadályokat, lépéseket, hogy aztán egy pihentetőbb szakaszon ugrathassuk egymást.

“Az anyagi ajándékokhoz gyorsabban alkalmazkodunk” – ez az elgondolkodtató idézet Joseph Goodmantól, a Washington Egyetem professzorától származik, aki az ajándékozás tapasztalatainak hatásait tanulmányozza.

Várakozás egy pozitív élményre, felpezsdítő érzés!

2. Egy élmény többet ér ezer ….

Nemcsak azt értjük ezalatt, hogy emlékezetesebb, de nagyobb is az értéke annak, ha élményt kapunk ajándékba. Egy másik érdekes kutatás szerint általánosságban úgy tartjuk, hogy az anyagi ajándék nagyobb örömöt és jobb ár-érték arányt jelent. Alapvetően ez nem igaz, és az élmény ajándékba valójában boldogabbá tesz minket. Ezt hívják úgy, hogy “gazdasági előrejelzés”, és mint kiderült, ebben nem vagyunk túl jók.

Alapjában véve mindig az a kérdés, honnan közelítjük meg az ajándékozást: ha úgy teszed fel a kérdést magadnak, hogy “jó értéket keresek a pénzemért” akkor a válasz mindig TÁRGY lesz. Ha azonban a hangsúlyt a boldogságra teszed, mindig az ÉLMÉNY fog győzni. Szóval egyszerű: koncentráljunk a boldogságra!

3. A tulajdon paradoxona

Dr. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológia professzora erre a következtetésre jutott: “Ne költsd a pénzed tárgyakra. Ugyanis az a gond, hogy a boldogság, amit hozzájuk párosítunk, gyorsan elhalványul.” Ennek oka az alábbiakban keresendő:

  • A tárgyakhoz hozzászokunk, ezzel együtt elvesztik pillanatnyi értéküket
  • Ahogy kapunk valamit, azonnal jobbra vágyunk, egyre magasabbra rakjuk a lécet (A világ összes pénze sem elég)
  • A szomszéd fűje mindig zöldebb, vagyis ha valakinek éppen jobb autója, telefonja, gél lakk van a körmén, nekünk is kell egy még jobb.

Sokkal jobban megéri tehát, inkább ÉLMÉNYT adni ajándékba.

4. Az élmények tovább velünk maradnak

Ki tudná felidézni 2 évvel ezelőtt mit kapott születésnapjára? Vagy múlt évben? Ugye, nem is olyan könnyű visszaemlékezni rá?

Arra emlékszel, hogy hol voltál nyaralni? Milyen jó a szép élményeket felidézni! Sokkal egyszerűbb, igaz?!  Engem az egyik születésnapomon a családom lepett meg külföldön mikor egy hosszabb munka miatt már három hónapja nem láttam őket. Még mindig libabőrös leszek, hogy mennyire szívmelengető volt együtt látni őket annyi idő után. A fizikai dolgok elhasználódnak, kimennek a divatból vagy egyszerűen csak szükségtelenné válnak. De a tapasztalatok és az emlékek az idővel csak édesebbé válnak.

Az ÉLMÉNYEK tovább velünk maradnak, és jókedvvel emlékezünk rájuk vissza, a tárgyi emlékekhez fűzött érzések elhalványulnak.

5. Az élmény amely építi a kapcsolatokat

A tapasztalatokat, élményeket általában csoportokban vagy PÁROKBAN éljük át. Ez fontos szerepet játszik abban, amiért imádjuk őket. Nem csak maga a tény, hogy új emlékeket szerzünk, de az is, hogy míg az anyagi ajándékokat javarészt egyedül “éljük meg”, addig a tapasztalatokban nagyobb valószínűséggel osztozunk más emberekkel.

Úgy tűnik, hogy nagyra értékeljük azt a tényt, hogy a tapasztalataink emberekhez kötődnek, legyen szó ismerőseinkről, szeretteinkről vagy éppen a házastársunkról.

Élmény ajándékba = maradandó emlék és öröm.

6. Kultúra ajándékba

Mi sem egyszerűbb annál, mint venni egy mozi-, koncert vagy színházjegyet. Ennek viszont van egy fontos hátulütője: ha időponthoz kötött, arra is figyelnünk kell, hogy éppen ráérjen majd a kedves pár.

Amennyiben nem vagyunk biztosak az időbeosztásukban, mozi vagy színház esetén válassz inkább ajándékutalványunkból, amelyet velük egyeztetett időpontokban bármikor fel tudnak használni.

Ezzel nem csak élményt, hanem egyben minőségi együtt töltött időt is ajándékozol az ifjú párnak.

Share This